Jídelníček

Je důležité vědět, že stomie by vám nikterak neměla bránit v tom, vychutnávat si vaše jídlo. Pokud se po rekonvalescenci cítíte dobře, není důvod se nějak omezovat. Doporučujeme vybírat potraviny, které máte vyzkoušené a které tolerujete.

 

ZDE si můžete přečíst 10 tipů, jak si vychutnat vaše oblíbená jídla i se stomií.

 

Zde je pár všeobecných rad pro vás:


1) Vybírejte málo tučné maso
Živočišný tuk přispívá větší měrou ke zvýšené hladině cholesterolu, který způsobuje zužování cév. Výsledkem může být vysoký krevní tlak, infarkt nebo mozková mrtvice.
Nevhodné maso: tučné vepřové, hovězí, husa, kachna, sekaná masa, uzeniny, rychlé občerstvení tzv. fast food – hamburgery apod.
Kuchyňská úprava: odstraňte viditelný tuk, použijte méně tuku při vaření, vhodné jsou teflonové pánve, mikrovlnné trouby, grilování v alobalu. Jezte kuřecí nebo krůtí maso, králíky, ryby, občas libové hovězí nebo vepřové maso. Z uzenin vybírejte výrobky z drůbežího masa.

2) Mléko, mléčné výrobky
Trh nabízí dostatek výrobků s označením light, vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině (např. eidam 30 %, tavené sýry 30 %, Cottage, Olomoucké tvarůžky, jogurty s obsahem tuku od 0,1 % do maximálně 2,5 %).

3) Máslo či nízkotučný margarin
Většinou se máslo používá na namazání chleba a rohlíků. Zkuste vyměnit máslo za Ramu light, Floru, Perlu nízkotučnou apod. Našlehaného másla použijete méně na namazání. Na vaření máslo nepoužívejte (použijte nádobí, kde není třeba dávat tuk, nebo použijte jen malé množství oleje pod maso).

4) Pečivo, cereálie

Vynechte bílé a sladké pečivo, používejte celozrnné dalamánky, chleby, rohlíky. Ty obsahují více vlákniny, vitaminů a minerálů. Vláknina podporuje pohyb střev a tím zabraňuje zácpě. Dobré jsou celozrnné snídaně – corn flakes, ovesné vločky, müsli s nízkotučným mlékem nebo jogurtem a ovocem. Na trhu jsou celozrnné těstoviny a neloupaná rýže.

5) Ovoce, zelenina
Obsahují vlákninu, vitaminy a minerály. Doporučené množství: 4–5 porcí zeleniny, 3–4 porce ovoce. Vypadá to jako velké množství, ale…
…začněte ráno např. jedním rajčetem (jinou zeleninou) ke kousku pečiva se sýrem
…mezi snídaní a obědem a obědem a večeří zvládnete ovoce, další porci můžete sníst u televize místo nějakého pamlsku
…k obědu a večeři si dáte zeleninový salát či dušenou zeleninu
…zásoba mražené zeleniny je k dispozici kdykoliv
…brambory jsou vhodnější než knedlíky

6) Luštěniny
Jako zelenina obsahují mnoho vlákniny, minerálů a vitaminů. Jsou bohaté na bílkoviny a obsahují méně tuku než maso. Jsou dobře sytivé, nemusíte k jídlu přikusovat rohlíky. Nadýmavosti je zbavíte ponořením do vody na několik hodin. Luštěniny se dají připravovat i jinak, než je klasická kaše, polévky, ochutnejte z nich saláty v kombinaci se zeleninou či těstovinami.

7) Nápoje
Aniž si to uvědomíte, přijmete mnoho kalorií v nápojích jako je cola a jí podobné. Žádné kalorie nemá voda, minerálky, neslazené ovocné a zelené čaje. Ovocné džusy jsou sladké, ale obsahují vitaminy (diabetici je omezí).

8) Alkohol (děti ho nepijí vůbec)
Dodává prázdné kalorie a podporuje chuť k jídlu. Záleží na množství vypitého piva nebo vína. Velké množství nahradí bohatou porci jídla, malé množství nevadí.

9) Pestrost, barevnost

Pestrá strava není totéž co barevná. Pestrá v tomto znění znamená vyvážená, nevynechává žádné složky potravy (např. jako u vegetariánů). Barevnost zajistí rozmanitost zeleniny a ovoce. Hledejte v receptech u známých, v různých kuchařkách apod.



A dalších pár doporučení pro vás:*

  • Jezte pravidelně a dbejte na rozmanitost pokrmů
  • Pijte hodně tekutin (2-2,5 l denně)
  • Jídlo dobře rozžvýkejte 1, předejdete tak zácpě
  • Jezte hodně ryb, ovoce a zeleniny
  • Omezte sladké, tučné pokrmy, ostrá jídla a alkohol
  • Zařaďte dostatek z vlákniny
  • Dbejte na to, aby potraviny byly čerstvé
  • Zeptejte se vašeho lékaře, zda vám doporučuje užívat nějaké konkrétní vitamíny
  • Po operaci zkoušejte potraviny postupně a v malých množstvích, pomůže vám to rozpoznat, co vám dělá dobře a co ne
  • Nezapomínejte, že nejdůležitější je si jídlo vychutnat

S konkrétním typem stomie souvisí specifické stravovací návyky. Pro podrobnější informace klikněte níže: