Recepty

Život se stomií

Spolu s výživovou poradkyní jsme pro vás připravili chutné recepty, které jsou vhodné pro všechny stomiky. Recepty jsou pro vás dostupné ZDE. Dobrou chuť.

 

Další recepty si můžete přečíst níže:

MÍCHANÉ DROŽDÍ (PRO KOLOSTOMIKY)

Pánev s nepřilnavým povrchem 2 kostičky droždí, pol. lžíce kvalitního oleje, vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 pol. lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi na oleji rozpustíme za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme, mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

 

KRÁLÍK NA HORČICI (PRO KOLOSTOMIKY)

Tlakový hrnec, pekáč s víkem , králík bez hlavy, 200 g plnotučná hořčice, 100 g plátky slaniny, sůl, 30 g másla

Omytého králíka rozporcujeme, díly povaříme 20 min. (ne déle) v tlakovém hrnci ve vodě se čtvrtkou lžičky soli. Díly vyjmeme, necháme zchladit. Do hořčice vmícháme rovnou káv. lžičku soli a směsí potřeme maso. Vložíme do pekáče, poklademe plátky slaniny a přidáme kousky másla. Necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne. Podlijeme trochou vody a pečeme v rozehřáté troubě cca. půl hodiny přiklopené a půl hodiny bez víka. Kontrolujeme a podléváme s ohledem na křehké maso. Podáváme s brambory a dušeným listovým špenátem dle místních zvyklostí.

 

POLÉVKA NA ZPŮSOB DRŠŤKOVÉ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme do měkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1l až 1,5 litrem vývaru masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

 

TĚSTOVINY SE SÝREM A BROKOLICÍ

Brokolici rozebranou na růžičky na pařáku lehce povaříme. (Aby zůstala pěkná barva rychle zchladíme). Ochlazenou posekáme nadrobno, rozpustíme 2-3 klasické tavené sýry, trochu mléka a posekanou brokolici. Tuto směs okořeníme a přidáme rozetřený česnek. Promícháme s vařenými těstovinami. Dobré za tepla i studena.

 

VEPŘOVÉ NA RAJČATECH

Na větší pánev dáme trošku oleje. Na hrubá kolečka nakrájenou cibuli rozložíme na dno pánve. Přidáme plátky masa 2-3 ks vepřového masa (nejlépe krček bez kosti). Naklepeme, osolíme opepříme. Rozložíme do pánve na cibuli. Na maso poklademe vrstvu čerstvých na kolečka nakrájených rajčat (může jich být hodně). Přikryjeme poklicí a dusíme asi 40 minut. Pokud bude třeba, trochu podlijeme. Pak odkryjeme a dusíme do úplného změknutí masa.

 

POLÉVKA Z CUKETY

Suroviny:
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4-5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100g), kousek feferonky, vegeta, sůl.

Příprava:
Oloupanou cuketu nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem.

Doporučená příloha:
Rohlík, celozrnné pečivo.

Komentář:
Polévka je u nás velmi oblíbená a vaříme ji alespoň v pětilitrovém hrnci. Ještě lepší je druhý a třetí den, kdy se na ni těším celou cestu z práce. Důležitý je kousek feferonky (dávám asi 1/3 sušené papričky), aby byla polévka mírně pikantní. Jedná se o lehké letní jídlo s rychlou přípravou, po kterém nebudete přibírat. Pro ileostomiky by bylo vhodnější rajčata oloupat. V polévce se však rajčata rozvaří a zbylé slupky při jídle snadno vybereme.

 

RESTOVANÁ MRKEV

Jednu velkou nebo dvě střední mrkve oškrábat, nastrouhal na křenovém struhadle. Pár snítek petržele nadrobno nakrájet vhodit na pánev s rozehřátou lžící oleje, zamíchat, aby petrželka voněla, přidat mrkvičku a rychle 2-3 minuty orestovat. Mrkev trochu zežloutne, malinko přisolit a podávat s dušenou rýží nebo vařeným bramborem. Já dávám přednost rýži.

 

LINECKÉ KOLÁČKY

250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, citrónová kůra, 400g.hladké mouky

Těsto zadělám večer, nechám v chladu odpočinou. Druhý den vyválím na stéblo tlusté, vykrajují kytičky, polovinu s dírkou. Upeče do slabě růžová. Plním domácí rybízovou marmeládou. Naskládám do krabičky a nechám v chladné chodbě odležet.
Linecká kolečka lze zdobit různě, třeba polít čokoládou ozdobit ořechem, vykrojit slzičku a ozdobit mandlí, hned to vypadá, že máte spoustu druhů cukroví - a téměř bez práce.

 

PAPRIKY JAKO "MINUTKA"

8 paprik, 4 dkg tuku, špetka kmínu, špetka soli

Na jemné nudličky nakrájené papriky posypeme špetkou tlučeného kmínu, špetkou soli a přikryjeme pokličkou. Dáme na několik minut na tuk. Změknou avšak zůstanou jasně zelené. Podáváme s houskou, chlebem nebo bramborami.

 

TVAROHOVÝ DORT

½ kg tvarohu, 1 sklenice cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce želatiny, 1 sáček piškotů, ¼ kg hery rozpustit, ½ litru mléka, ovoce (jahody)

Želatinu dáme do 1/4l mléka nabobtnat do rána. ¼ litru mléka ohřejeme a smícháme s nabobtnanou želatinou. Směs rozšleháme v misce s tvarohem a dalšími přísadami. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme hmotu a přidáme piškoty, ovoce nebo jahody. Dáme ztuhnout na 6 hodin do lednice.

 

HRNÍČKOVÝ KOLÁČ

2 vejce, 1 hrnek cukru – krystal, ½ hrnku oleje, 1 kypřící prášek, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, ovoce dle chuti

Suroviny smícháme a vymícháme do hladka. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe ovocem. Posypeme drobenkou a dáme péct. Pro 5-6 osob. Hrnek obsah ¼ litru.

 

TOUSTOVÝ CHLEBA S BRAMBOROVOU POMAZÁNKOUY

5 brambor, 1-2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme do měkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Pro 4 osoby.

 

KUŘECÍ PRSA S MELASOU

60 dkg kuřecích prsíček, plátky anglické slaniny (tolik, kolik je plátků kuřecích prsíček), francouzské nebo vídeňské párky (také tolik, kolik je plátků masa), sůl, pepř, 3 smetany ke šleháni, 3-4 lžičky Vital Melasy, párátka na spojení závitků

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Na plátek masa dáme anglickou slaninu a párek, zatočíme a spojíme párátky. Na tukem vymazaný pekáč naskládáme závitky. Šlehačku smícháme s Vital Melasou a zalijeme jí závitky. Necháme přikryté v lednici do druhého dne odležet. Druhý den pečeme přikryté v troubě. Podáváme s bramborami nebo rýží.

 

UNIVERZÁLNÍ TĚSTO NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

1,5 kg hladké mouky, ½ kg pravého másla, ½ kg hery, ½ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků, citrónová kůra
Zpracovat těsto a pak rozdělit na díly. Z nich děláme jednotlivé druhy.

Linecké:
Přidejte šťávu z citronu

Vanilkové rohlíčky:
Přidat mleté ořechy – na půl lískové a vlašské
Kakao
Kokos
To už záleží na chuti. Pokud by se dělalo jen linecké a trochu rohlíčků, stačí těsto z poloviční dávky.

 

KUŘECÍ S NIVOU

5 brambor, 1-2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme do měkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Pro 4 osoby.

 

TVAROHOVÉ ŘEZY

4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 12 dkg másla, 1 kostka tvarohu, rozinky, ořechy, nastrouhaná čokoláda

Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.  Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku asi 25 miň při 180°C.

 

KUŘE NA CITRONU

1 menší kuře, 1 cibule, 5 dkg másla, 2 plátky z menšího citrónu, grilovaní koření

Kuře osolíme a rozporcujeme na 4 díly. Cibulku osmahneme do sklovata a přidáme kuře. Posypeme grilovacím kořením. Přidáme 2 plátky citrónu a dusíme do měkka. Můžeme přilít trochu vody. Podáváme s rýží. Ke kuřeti můžeme přidat pokrájené papriky i mraženou zeleninu.

 

TVAROHOVÉ ŘEZY

4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 12 dkg másla, 1 kostka tvarohu, rozinky, ořechy, nastrouhaná čokoláda

Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.  Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku asi 25 miň při 180°C.

 

KUŘECÍ KAPSA

Smažená jako řízek.
4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 4 osmažená vejce, Červená kápie, Hladká mouka, Vejce, Strouhanka, Olej, Vývar, Koření, Vegeta (bez glutamátu)

Maso rozklepeme a posypeme kořením. Na každou porci masa dáme plátek šunky, na ni plátek sýra, rozetřeme smažená vejce, položíme kapii a zabalíme. Kapsu obalíme v trojobalu a osmažíme. Kapsu šikmo nařežeme. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem. Případně můžeme kapsy neobalit a naskládat do pekáčku a zapéct i s bramborami. Pro 4 osoby.

 

POCHOUTKA Z CUKETY S RÝŽÍ A MASEM

2 cukety, rýže ze 2 sáčků předem uvařená, 200 g mletého kuřecího masa, podravka – koření, 1 vejce, 100g strouhaného sýra

Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kousky, smícháme s rýží, vejcem, kuřecím masem a posypeme kořením. Směs vložíme do vydlabaných cuket, dáme je do vymazaného pekáčku, podlijeme vývarem a pečeme asi 40 minut v troubě. Nakonec těsně před dokončením posypeme sýrem a necháme dopéct do zlatova. Pro 2 osoby.

 

ZAPÉKANÁ BROKOLICE

Mraženou brokolici smícháme s 20 dg šunky a okořeníme vložíme do vymazané zapékací misky posypeme na nudličky pokrájeným tvrdým sýrem, zalijeme rozšlehanými vajíčky a dáme zapéct. Může se podávat s vařeným bramborem, ale i samotné.
Rychlé, chutné, dietní.

 

CUKETOVÁ SEKANÁ

1/2 kg oloupané a vydlabané cukety nakrájíme na malé kostičky, 2 vajíčka, 10 dg hrubé nastrouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenička dětské krupičky, 1 deci oleje, 1 mrkev jemně nastrouhaná, 10 dg salámu /uzené maso je chutnější/, sůl, pepř, ml. kmín, grilovaní koření, může být česnek, cibule

Vše se smíchá, dá do pekáčku a péct až je růžová.

 

MLETÉ ZAPEČENÉ S KEDLUBNOU

1/2 kg mletého, 1 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, trochu strouhanky

Smíchat, nadělat kuličky velké asi jako karbanátek, rozložit do vymaštěného pekáčku a dát na čtvrt hodinky zapékat do trouby. Jednu větší, nebo 2 menší kedlubny ustrouháme na hrubém struhadle a posypeme předpečené kuličky, podlijeme a dáme ještě zapékat až vše zrůžoví. Podáváme s vařeným bramborem.

 

RYCHLÁ POMAZÁNKA

4 vajíčka vařená na tvrdo, 25 dkg gothaje, 2 větší kyselé okurky

Všechno ustrouhat na hrubém struhadle, 1 menší cibuli, sůl, pepř, 1 malou majolku, vše smíchat a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou

 

DOBRÝ SALÁT

náhrada za bramborový nebo jako samostatný pokrm
Na dno nádobky vrstvit :
sterilovaný celer (slít nálev)
sterilovaný ananas – kousky (slít šťávu)
šunku
vejce (asi 3 kusy nakrájet na kostičky)
malá majonéza
nastrouhaná jablka (asi 3 ks)
tvrdý sýr nízkotučný (nastrouhat na hrubo)

V lednici nechat odležet do druhého dne a promíchat. Nedoporučuji promíchat okamžitě, je lepší nechat ve vrstvách odležet.

 

RYCHLÝ KRÉM NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Do uzavřené nádobky s víkem dáme :
1 plechovku mandarinek i se šťávou
nalijeme 1 šlehačku
nasypeme 1 puding bez vaření Dr.Oetker
nasypeme 1 ztužovač šlehačky Dr.Oetker

Uzavřenou nádobku s obsahem proštěrcháme. Ztuhlé polejeme na piškot. Nechat chvíli v lednicí.

 

KŘUPAVÝ NÁKYP Z CONRFLAKES

2 lžíce másla, 130 g cornflakes (kukuřičných lupínků), 8 broskvových půlek (i jiné ovoce), 2 vejce, 20g strouhanky, 1 lžička čerstvě nastrouhaného parmazánu, cukr na posypání

Pak přidat 3 šálky  ovesných vloček, 1 šálek čokoládových kousků a 1 šálek oříšků nebo hrozinky. Vše smíchat dohromady a polévkovou lžící děláme hrudky. Sušit v troubě na 150 stupňů.

 

COKIES (AMERICKÉ SUŠENKY)

Utřít do pěny:
1 hera
1 vejce
1,5  šálku cukru
¼ šálku vody
Smíchat dohromady:
1,5 šálku polohrubé mouky
0,5 lžičky sody
1 lžička skořice

Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.  Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku asi 25 miň při 180°C.

 

SLONÍ ŽRÁDLO

Prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout:
2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový) (nebo nakrájet na nudličky). Pokrájíme nadrobno 2 okurky,1 cibuli. Přidáme majonézu a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na veku nebo jednohubky.

 

SICILSKÁ ROŠTĚNÁ

100 g hovězího masa, 5 g hladké mouky na zahuštění, 10 g másla, 200 g brambor, 50 g zeleniny (mrkev, celer, pór, brukev, sterilovaná fazolka, květák), sůl

Plátek masa naklepeme, osolíme, nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule a kmínu a dusíme. Trochu zahustíme nasucho opraženou moukou a zlepšíme čerstvým máslem. Syrové brambory nakrájíme na plátky nebo nudle, zeleninu na kostky a promícháme, osolíme a dáme do máslem vymazaného alobalu do trouby upéci. Upečené podáváme k masu.

 

DORT Z PIŠKOTŮ S OVOCEM

2 bal. piškotů, 1 ananasový kompot, 1 pudink, 1 máslo, 1/2 l mléka, kokos, cukr moučka – 3 pol. lžíce

Piškoty klademe na kulatý podnos a namáčíme je ve šťávě z kompotu. Naklademe dvě vrstvy, dáme krém, který jsme udělali z másla, cukru a pudinku. Postupujeme dále v další vrstvě piškotů a na ně poklademe ananasový kompot, pak zase vrstvu piškotů a nakonec dáme krém, který posypeme kokosem. Přeji Vám dobrou chuť!
Dragica Křenková, stomasestra

 

SRBSKÉ ZELÍ – LETNÍ

1/2 kg vepř. masa – kostek, 5 paprik, 5 rajčat, hlávku zelí, kmín, sůl nebo (1/2 kg hovězího masa – kostek)

Maso dáme vařit do vody s kořením, (3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky celého pepře, sůl a kmín). Papriky nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na plátky, hlávku zelí nakrájíme na proužky, přidáme sůl a kmín, přilijeme vodu a vaříme do měkka. Pokud je rajčat málo přidáme rajský protlak nebo kečup. Až máme maso měkké a zeleninu uvařenou smícháme vše dohromady zahustíme zásmažkou. Podáváme s chlebem.