Důležitý je dostatečný příjem tekutin a vlákniny, díky čemuž předejdete zácpě. Denně vypijte 6-8 sklenic vody.
Postupně zvyšujte příjem potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky, chléb a obiloviny.
Některé potraviny mohou způsobovat zápach anebo plynatost. Zkoušejte potraviny postupně a v menším množství. Tak poznáte, jak vaše tělo reaguje a budete vědět, která jídla si můžete bez obav dovolit.
Potraviny způsobující zápach
- Vejce
- Některé druhy koření – např. kari, chilli, kmín
- Česnek
- Ryby
- Chřest
- Alkohol
Potraviny způsobující plynatost
- Pivo, sycené nápoje
- Mléčné výrobky
- Cibule
- Okurky
- Houby
- Fazole
- Zelenina jako kapusta, brokolice, květák, kapusta
Potraviny, kterým je potřeba se vyhnout po dobu, kdy máte průjem
- Chléb a celozrnné výrobky
- Slupky z ovoce a zeleniny
- Smažená jídla
- Potraviny s vysokým obsahem cukru
- Rozinky, sušené švestky a další sušené ovoce
- Kořeněná jídla
Potraviny, které stolici zahušťují
- Jablkové pyré
- Banány
- Sýr
- Těstoviny
- Rýže
- Rýže
- Brambory bez slupky
- http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/experts-recommend-5-9-servings-of-fruits-and-veggies-daily Last accessed 12/10/2015
- http://www.webmd.com/diet/guide/fiber-how-much-do-you-need (IOM primary source) Last accessed 12/10/2015
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825